Fezza dan Faizal

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, November 2, 2008

cekodok pisang air kopi

td tgk blog org, pastu dorg masukkan sket resepi dlm blog mereka..so aku pn amek iktibar dr situ utk tiru..hehe..

so, aku mulakan resepi ari neh dgn mende simple yg aku tau dulu..iaitu..

cekodok pisang..haha..ok la tuh~

sbb xnk tulis pjg2, so bce je la cara nk wat ek..ni mak aku yg aja..lain org len cara..


1- potong dua pisang yg masak ranum cthnye pisang emas ke, lg ranum lg sedap ye puan2..(pisang yg dekat2 nk buruk jgn dibuang..rugi~)..

2- masukkan pisang2 tuh dlm blender (kalu wat byk la,kalu x lenyek jek)..pastu masukan 2 biji telor, n gula n garam secukup rasa.blend kejap jek..kalu lame2 pisang ancur lebur..ish3

3. pastu, gaulkan dgn tepung gandum, mula2 tmbah sket ngan air panas supaya tepung tu
sng nk gaul, then, sket2 gaul ngan air suam bese..

4. gaul adunan sehingga sdg2 elok (x cair n x keras sgt), tepung jgn byk sgt nnti cekodok keras.

5. goreng dlm minyak panas yg baru.

6. makan


cara wat secawan kopi..

1. amek cawan.pastikan cawan anda sndiri..

2. letak serbuk kopi dlm penapis.

3.tuang air panas keatasnye..lupe lak..penapis tuh dah letak kt cwan k..

4. tambah la gula secukup rase.

5. kacau

6. kalu air panas sgt, tiup sket sblm minum

7.minum sambil makan cekodok spt di atas.

2 comments:

FuNNa said...

wow sedapnye!!
kalo ko wat ag sedap..nti wat eh,sblom berakhirnye hari di utp

peeja said...

funa, boleh2..tp bwk blk pisang la..mane nk cr pisang kt cni..haha..
miss u ~